[TV Galaksija 32] Od 2019. putem portala Sezonski radnici angažovano oko 60.000 sezonaca

NALED je učestvovao u iniciranju i sprovođenju reforme angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi još od 2017. godine, a novi zakon koji reguliše elektronsku prijavu sezonskih radnika je stupio na snagu 1. januara 2019 godine, otkada su portal Sezonski radnici i mobilna aplikacija u funkciji.

-Rezultati pojednostavljenog načina angažovanja su zaista sjajni i za nešto više od tri godine imamo oko 60.000 sezonskih radnika angažovanih preko ove platforme. Takođe, nešto više od 600 poslodavaca ju je koristilo u ovom periodu, tako da se ova mogućnost elektronske prijave pokazala kao vrlo jednostavna i praktična, kako za posladavce tako i za radnike – izjavila je Isidora Šmgić, saradnica za regulatornu reformu u NALED-u za TV Galaksiju 32.

-Ono što je bitno istaći jeste da prijava funkcioniše u potpunosti elektronski a poslodavcu je za prijavu radnika potrebno svega nekoliko podataka – matični broj radnika i vrsta posla na kojoj će raditi, kao i datum angažovanja. Na osnovu toga, radnici ostvaruju pravo na penzijsko osiguranje za dane kada su angažovani, kao i na zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, i što je najvažnije, ne gubi se pravo na socijalna davanja u slučaju da ih primaju – dodala je Šmigić.

Ova reforma se pokazala korisnom i za poslodavce jer je povoljnija – poslodavci plaćaju poreze i doprinose fiksno, po danu angažovanja radnika. Iznos je oko 380 dinara, i ne zavisi od visine naknade.

Da reforma daje rezultate pokazuju i NALED-ove analize: pre uvođenja novog sistema, odnosno  2018. godine, samo 3.500 sezonskih radnika bilo prijavljeno. Ukratko, skoro 90% radnika u poljoprivredi je radilo na crno, a sada na godišnjem nivou imamo 30.000 prijavljenih radnika.

Kada je reč o registraciji, važno je znati da poslodavci mogu biti i pravna i fizička lica. Pravna lica mogu to učiniti putem kvalifikovanog elektronskog sertifikata, dok fizička mogu zamoliti iz lokalne samouprave da to urade za njih.

Prema rečima Šmigićeve, pojednostavljeni sistem prijave sezonaca u pljoprivredi je već rasprostranjen, ali je namera NALED-a da i u narednom periodu zainteresuje još potencijalnih poslodavaca i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava. Iz tog razloga su u prethodnom periodu bile organizovane info sesije u Nišu, Novom Sadu i Čačku. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Startuje Agro Info Karavan za poljoprivrednike i sezonske radnike

20.12.2020

Poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici u 15 lokalnih samouprava...Pročitaj vest
Vesti

Tri godine reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

27.02.2022

Gotovo 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi evidentirano je od početka...Pročitaj vest
Vesti

U legalne tokove uvedeno 47% sezonskih radnika u poljoprivredi

30.08.2020

Pojednostavljena procedura prijave putem portala i aplikacije uvela je u legalne...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE