[RTS] Gotovo 50% građana smatra da se obim sive ekonomije smanjio u proteklih godinu dana

Gotovo 50% građana Srbije smatra da se obim sive ekonomije smanjio u proteklih godinu dana, pokazalo je NALED-ovo novo istraživanje o sivoj ekonomiji sprovedeno među ovom grupacijom. Prema mišljenju isto toliko ispitanika, ova štetna pojava je najzastupljenija u sektoru građevinarstva, zatim u trgovini na malo (34%) i u ugostiteljstvu (23%). 

-Zadovoljni smo jer su trendovi pozitivni – istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji  sprovodimo od 2014. godine a pratimo i stavove privrede. Digitalizacija procedura pomogla je suzbijanju sive ekonomije, kao i kampanje u kojima se priča o važnosti ove teme. Takođe i određene mere – recimo za početnike u poslovanju i razni podsticaji koji su omogućili da ljudi uđu u legalne tokove. Primera radi, za sezonske radnike pre tri godine uveli smo novu proceduru koja je omogućila da oko 60.000 sezonaca uđe u legalne tokove – izjavio je Ivan Radak, šef Jedinice za odnose sa javnošću u NALED-u u gostovanju za Jutarnji program RTS-a. 

Prema njegovim rečima, ohrabruje to što je veći broj građana spreman da prijavi sivu ekonomiju. Kako je pokazalo istraživanje, polovina građana spremna je da prijavi svog poslodavca zbog rada na crno, a veću odlučnost da istupe protiv ove štetne pojave pokazuju i kao kupci. S tim u vezi, više od 30% prijavilo bi prodavca zbog neizdavanja računa.

-Ključni izazov prilikom suzbijanja sive ekonomije je da motivišemo građane da i oni sami pomognu u ovom procesu. Ne mogu inspekcije da sve stignu same, nema ih dovoljno, jer nema dovoljno inspektora. Zato je važno da mi kao građani pomognemo tako što ćemo prijaviti sivu ekonomiju. Ono što nas je posebno obradovalo jeste pozitivan trend kod građana i veća spremnost da se obračunaju sa sivom ekonomijom, i kao radnici i kao kupci – dodao je Radak.

Kako je objasnio, sivu ekonomiju najbolje je otkriti na početku, jer kada imate više transakcija zaredom, teško je pratiti trag novca. To se najbolje vidi kod rada na crno, odnosno primanja plate na ruke. Kako je pokazalo istraživanje, oko 20% građana tvrde da celu ili deo zarade dobija na ruke.

Čak 72% građana smatra da siva ekonomija nije opravdana, a najčešće je prepoznaju kao rad na crno i utaju poreza.

-Ono što je dobro da građani imaju svest da je siva ekonomija štetna pojava – u svim našim istraživanjima ovo pitanje prevazilazi 70%. Ono gde nastaje problem jeste kako lično doprineti borbi protiv iste. Tako imamo slučaj da veliki broj građana ne želi da prijavi svog poslodavca jer se plaši otkaza, ili ne žele da uzmu fiskalni račun jer smatraju da im ne treba. Ono što je takođe zabrinjavajuće jeste podatak da svaki treći građanin veruje da siva ekonomija ne utiče na njegov život. Oni ne razmišljaju da je možda ta rupa na putu ili nedostatak leka u domu zdravlja upravo posledica toga– objasnio je Radak.

Ono što je prema njegovom mišljenju takođe problematično jeste činjenica da 26% ispitanika vidi sivu ekonomiju način preživljavanja. Kako je rekao, to ne bi trebalo da bude socijalna politika u ovoj zemlji.

Radak je istakao da je ovo istraživanje rađeno za potrebe Nacionalne incijative za bezgotovinsko plaćanje, zajedničkog projekta NALED-a, GIZ-a i kompanija Visa i Mastercard.

-Ono što je naša ideja sa ovim projektom jeste da povećamo infrastrukturu za prihvat bezgotovinskog plaćanja. Mi recimo sada imamo 115.000 POS terminala u Srbiji, ali to je 2,2 puta manje nego što je prosek u zemljama Evropske unije. Sa nacionalnom incijativom hoćemo da omogućimo svim trgovcima, ugostiteljima i preduzetnicima koji žele da primaju bezgotovinska plaćanja da u toku godinu dana dobiju besplatno POS uređaje uz nižu subvencionisanu trgovačku naknadu. Planirano je da u naredne tri godine opremimo 25.000 prodajnih mesta širom zemlje – zaključio je Radak.

Celo gostovanje pogledajte na linku. 


Povezani Sadržaji

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE